Osteoporoza – simptome si factori de risc

SIMPTOMELE OSTEOPOROZEI

În fazele incipiente osteoporoza are simptome puține și necaracteristice. Uneori prima manifestare clinică este fractura.

 • Primele simptome sunt durerile la nivelul coloanei, cauzate mai probabil de microfracturi ale traveelor osoase, iar mai târziu de tasările vertebrale.
 • Reducerea în înălțime. După vârsta de 50 de ani este necesară măsurarea înălțimii periodic, iar când se constată scăderea acesteia, trebuie măsurată densitatea osoasă.
 • Modificarea posturii. Coloana este aplecată în față datorită accentuării cifozei dorsale sau spre spate datorită hiperlordozei lombare. Ambele au drept consecinta modificarea centrului de greutate și favorizează căderile, care produc fracturi.

modificarea posturii osteoporoza

                          Modificarea curburilor coloanei și a înălțimii în funcție de vârstă

Consecinţa clinică majoră a osteoporozei este fractura apărută spontan, fără traumatism sau în prezența unui traumatism minor. Fracturile vertebrale osteoporotice constituie o importantă problemă socio-economică și medicală prin frecvența tot mai ridicată odată cu creșterea duratei de viață a populației.

Chiar dacă inițial sunt moderat simptomatice sau asimptomatice, aceste fracturi prin modificările de statică pe care le produc, cresc riscul apariției altor fracturi care vor fi simptomatice sau invalidante, reducând calitatea vieții și crescând mortalitatea. Din aceste motive diagnosticul precoce al acestor fracturi pentru a preveni apariția altora constituie scopul principal al examenului radiologic și al tratamentului osteoporozei.

Diagnosticarea precoce a unei fracturi osteoporotice este importantă în primul rând pentru începerea unui tratament medicamentos precoce care va reduce riscul de fractură, va limita morbiditatea și chiar mortalitatea. Din păcate fracturile osteoporotice sunt subdiagnosticate în practica medicală cu 27 până la 47% din cazuri.

Indiferent de valoarea densității, prezența unei fracturi vertebrale crește :

– de 5 ori riscul de apariție al altora la nivel vertebral;

– de 1,8 ori riscul de apariție al unei fracturi de șold;

– de 1,6 ori riscul de apariție al unei fracturi nonvertebrale.

 Factori de risc în osteoporoză

Apariția osteoporozei este influențată de o serie de factori, dintre care unii nu pot fi influențați.

Factori neinfluențabili

 • Sexul – Femeile sunt mai predispuse la osteoporoza decât bărbații
 • Vârsta – vârsta înaintată crește riscul osteoporozei
 • Istoricul familial – prezenta osteoporozei la un alt membru al familiei crește riscul de osteoporoză
 • Talia și greutatea – persoanele cu talie și greutate mică au un risc crescut de a face osteoporoză si de a dezvolta fracturi

Factori care pot fi influențați:

Nivelul hormonal modificat favorizează apariția osteoporozei.

– La femei, reducerea hormonilor sexuali odată cu instalarea menopauzei este un factor de risc important in instalarea osteoporozei. De asemenea, reducerea nivelului hormonilor în timpul tratamentului pentru cancer este un factor care favorizează apariția osteoporozei.

– La bărbați are loc o reducere a nivelului de testosteron cu vârsta, ceea ce favorizează apariția osteoporozei. Tratamentul cancerului de prostată impune reducerea nivelului de testosteron, și de asemenea scade densitatea osoasă.

– Hormonii tiroidieni în exces produc pierdere de os.

– Osteoporoza este de asemenea asociată cu hiperparatiroidism sau hipercorticism.

Factori legați de alimentație:

– Aportul scăzut de calciu duce la apariția osteoporozei prin scăderea densității osoase și la cresterea riscului de fractură

– Persoanele cu anorexie au un risc crescut de osteoporoza prin reducerea ingestiei de calciu. În plus, la femeile cu anorexie se poate instala precoce menopauza, cu scădere secundară a hormonilor sexuali feminini, urmată de scăderea densității osoase.

– Persoanele cu tulburări digestive cronice sau cu rezecții ale stomacului sau intestinului au posibilitate redusă de a absorbi nutrienții, inclusiv calciu si dezvoltă osteoporoză

Factori medicamentoși

Folosirea tratamentului cu corticosteroizi (și alte medicamente, vezi prospectul) pe termen lung (prednison, cortizon) favorizează apariția osteoporozei

Stilul de viață

Sedentarismul constituie un mare risc pentru osteoporoză. Orice exercițiu fizic este benefic pentru os, în special mersul pe jos, alergarea, înotul.

 1. Consumul excesiv de alcool interferă cu absorbția calciului și favorizează apariția osteoporozei
 2. Fumatul scade doza de estrogeni la femei, reduce absorbția intestinală a calciului, ducând în final la apariția osteoporozei.

  Bibliografie

1.Kanis JA Diagnosis of osteoporosis and assessment of fracture risk. Lancet:(2002) 1929–1936.

2.Reiner Bartl • Bertha Frisch Osteoporosis Diagnosis, Prevention, Therapy Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2009 p 28.