Calcularea riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză

Calcularea riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză

calculare risc osteoporozaComplicația cea mai frecventă și mai gravă a osteoporozei este fractura. Pornind de la nivelul densității osoase (care exprimă gradul osteoporozei) și de la alți factori care contribuie la apariția osteoporozei se poate calcula riscul de apariție a unei fracturi osteoporotice la nivelul șoldului în următorii 10 ani.

– Orice persoană indiferent de sex între 35 și 40 de ani trebuie să-și măsoare densitatea minerală osoasă, pentru a afla masa osoasă de vârf din timpul vieții. După această vârstă masa osoasă scade treptat. Odată cu instalarea menopauzei densitatea minerală scade brusc

– există factori favorizanţi sau boli care reduc masa osoasă sau accelerează pierderea;

– DMO creşte după tratament cu 1-10% în primul an în funcţie de preparat.

– La cei care urmează tratament cu bifosfonaţi măsurarea este recomandată la coloană odată pe an (creşterea DMO este de 6-7% în primul an).

– Examinarea trebuie repetată la acelaşi tip de aparat, în condiţii identice, pentru a putea aprecia efectul terapeutic.

 Ținând cont de faptul ca densitometria osoasă este o metodă:

  • cu un grad mare de precizie, ușor de efectuat, ieftină, accesibilă, cu o iradiere de 1-10 ori mai mică decât o radiografie toracică.
  • iar apariția unei fracturi osteoporotice este o cauză de invaliditate cu costuri ridicate pentru familie și societate;
  • măsurarea densității osoase ar trebui făcută de orice persoană care are un schelet fragil cu dimensiuni, geometrie sau arhitectură care nu conferă un grad ridicat de rezistență la fracturi, cu tulburări de statică chiar minore;
  • pentru a afla peak-ul masei osoase în acel moment, a calcula riscul de fractură și mai ales a lua toate măsurile care se impun pentru a preveni apariția osteoporozei (dacă nu există deja) și a consecințelor ei.

Metoda DXA permite estimarea riscului de fractura prin calcularea indicelui FRAX, care ține cont de mulți factori. 

Densitometria osoasă trebuie indicată pentru :

  • precizarea diagnosticului;
  • predicția riscului de fractură;
  • inițierea sau nu a tratamentului;
  • monitorizarea efectului terapeutic;
  • urmărirea evoluției osteoporozei.

 

Nu există contraindicații pentru măsurarea densității osoase. Aparatele moderne permit aprecierea osteoporozei din jurul protezelor de șold sau a implantelor metalice osoase.

Cât de frecvent trebuie măsurată densitatea osoasă prin metoda DXA?

Standard examinarea DXA se repetă odată la un an dar trebuie menționat că reexaminarea la intervale mari scade aderența la tratament.

Reexaminarea la 6 luni chiar dacă sesizează doar stabilizarea procesului și mai rar creșterea semnificativă a densității osoase este mai utilă în practica clinică crescând încrederea în actul medical și aderența la tratament. În dacă după 6 luni sau 1 an de tratament pierderea de os nu se oprește trebuie cautată o altă cauză pentru o osteoporoză secundară sau trebuie schimbat tratamentul.